Скадовський районний методичний кабінет

Головна | Реєстрація | Вхід
Понеділок, 29.04.2024, 08:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Архів записів
Головна » 2016 » Листопад » 28 » Тридцять… чорні роки
14:27
Тридцять… чорні роки

             У словниках радянських часів немає тлумачення слова  « голодомор».   Є лексема «голодомор», яка трактується як відсутність продуктів харчування у зв’язку з неврожаєм   або іншим стихійним лихом. З погляду граматики воно складається з із двох слів: «голод»  і «морити», буквально означає « морити голодом людей». 26 листопада в нашій державі буде вшановуватися пам’яті жертв голодомору та політичних репресій. Народ України схиляє голову, перед трагічною сторінкою свого життя. 1932 рік… тридцять… чорний рік. Прах семи з половиною мільйонів стукає в наші серця; їх ніхто не судив, отже, ніхто не реабілітує. Ніхто, крім нас з вами, їхніх співвітчизників і довговічних боржників.

Із нагоди відзначення в Україні Дня пам’яті жертв Голодомору та з метою вшанування подій,  що відбувалися в 30-роках XX століття, протягом листопада 2016 року, в усіх загальноосвітніх навчальних закладах району пройшли меморіально-просвітницькі заходи: усні журнали «Минуле стукає в наші серця», «Наш вічний біль»; уроки  пам’яті «На колінах стою перед вами, сповідаю жалобу сумну», «Спогади про голодомор жителів села»; лінійки-реквієми під гаслом «Вижили 1933-го, вистояли 2014-го, переможемо  завтра» «Трагічні уроки історії», «Дзвони скорботи»; години спілкування «У пам’яті про скорботний тридцять третій», «Як це було»; засідання за «круглим столом» «Вічна пам'ять змореним голодом», «Червоні колоски», спільні заходи з будинками культури «Українська ніч 33-го».

Учителі словесності провели  конкурси виразного читання поезії та прози  «Українська ніч 33-го», «Ти кажеш, не було голодомору?!».

Учителі образотворчого мистецтва організували виставки стіннівок «Втрачене дитинство – втрачене життя в далекому 32 році», «Дзвони нашої гіркої пам’яті».

Учителі історії та учні 9-11 класів провели  науково - практичні конференції «Про великий голод люди говорили пошепки», «Голодомор в Україні - злочин проти нації», в ході яких учасники звернулися до висвітлення таких питань: дослідження Голодомору; причини Голодомору 1932-33 років; діти – жертви Голодомору; Голодомор в  історії моєї родини, організували перегляд відеофільму «Голодомор: очевидці свідчать», художнього фільму за мотивами роману Василя Барки «Жовтий князь» «Голод», відеолекторії «Антологія пам’яті», «Голодомор 1932-1933». Учні мали змогу ознайомитися з передумовами та жахливими наслідками Голодомору для Українського народу.

Учителі історії під час районного семінару обговорили питання методики викладання теми Голодомору, ознайомилися із матеріалами науково-методичного семінару для вчителів історії та українознавства «Суспільно-політичні та методичні аспекти вивчення проблематики Голодомору 1932-1933 років», що відбувся 17 листопада 2016 року в Київському міському будинку вчителя. У своїй роботі учителі використовують матеріали Українського інституту національної пам'яті: проект «Незламні», присвячений вшануванню жертв Голодомору, презентації книги-каталога-виставки.

Волонтерськими загонами шкіл та учнівським самоврядуванням проведено акцію «Милосердя» з надання шефської допомоги ветеранам праці, самотнім людям похилого віку.

У шкільних музеях діяли фотовиставки-свідчення трагічних подій «Запали свічку пам’яті», «Жахливе обличчя голоду», «Жити стало краще?! Жити стало веселіше?!»

У шкільних бібліотеках організовані тематичні викладки художньої та документальної літератури «Допоки пам'ять в серці не згасає», «Українська гільйотина»;  години слухача «Історична подія в художньому слові».

26 листопада 2016 року в освітянських установах буде приспущений Державний Прапор України.

У День пам'яті жертв голодомору учнівські, педагогічні колективи взяли участь у загальнонаціональній хвилині мовчання та Загальноукраїнській акції «Засвіти свічку» на вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу.

 Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки, які примушують стискатися людські серця. Одна з найстрашніших таких сторінок - Голодомор, який призвів до небачених безневинних жертв. Кажуть, що минуле не належить нікому зокрема. Воно - надбання нинішніх і майбутніх поколінь, бо саме їм належить винести з нього всі найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися. Ніде і ніколи!

Категорія: ЗНЗ | Переглядів: 378 | Додав: skadrmk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Copyright MyCorp © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz