Скадовський районний методичний кабінет

Головна | Реєстрація | Вхід
Неділя, 05.05.2024, 17:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Архів записів
Головна » 2016 » Січень » 22 » День Соборності України
11:54
День Соборності України

Одна із героїчних сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель. Ідея єдності українських земель сягає глибини віків. Об’єднання південних територій було пріоритетним напрямком внутрішньої політики київських князів Олега та Ігоря, Святослава та Володимира Великого, Ярослава Мудрого та Володимира Мономаха. Протягом віків ідеєю втілення соборності займалися гетьмани України Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик.

22 січня 2016 року Україна відзначає чергову річницю з дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Злуки, закріплений в Універсалі Директорії УНР, унормовував омріяні попередніми поколіннями ідеали української соборності, визначивши: «Збулися віковічні мрії, якими жили й за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ Український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаннями дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу на благо і щастя всього її трудового народу».

Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлене , «…враховуючи велике та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної соборної української держави згідно з указом Президента України про День Соборності України від 21 січня 1999 року».

Традиційно протягом січня 2016 року в 24 загальноосвітніх закладах району проводяться заходи, присвячені історії української державності, національно-визвольних змагань в Україні на початку ХХ століття: бесіди для учнів молодших класів на тему «Україна – самостійна соборна держава», усні журнали «І обнялися береги одного вічного народу», перегляд документальної хроніки тих подій зі свідченнями очевидців, історичних кадрів єднання українського народу та про щорічну акцію в День Злуки на мості Патона, урочисті загальношкільні лінійки, присвячені Дню Соборності та Свободи України «Україно, мій мужній народе, тобі я складаю пісню свободи», на яких розповідають про історичні події січня 1919 року, виховні години «День Соборності України» для учнів 7-10 класів; засідання за «круглим столом» «Акт злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 р. та його уроки», заочні  відеоподорожі визначними місцями України, конкурси рефератів «Політична діяльність лідерів УНР та ЗУНР», уроки історичної правди «Історичний урок єднання», тематичні науково-практичні конференції «Проблеми соборності в контексті сучасного розвитку України».

У шкільних музеях, бібліотеках та кабінетах історії оформлено виставки літератури,  що розповідає про історію становлення нашої держави «Соборна Україна – одна на всіх як оберіг», «Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм», «Літопис доль та днів минулих», «Соборність України: від ідеї до сьогодення»; портретів українських письменників та історичних діячів, чия творчість і діяльність нерозривно пов’язана з боротьбою за волю України.

Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки. Плекаймо все, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви на вівтар незалежності, соборності, державності.

Переглядів: 248 | Додав: skadrmk | Теги: Соборність | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Copyright MyCorp © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz